11 Mart 2013 Pazartesi

Tavada Portakalı Somon Balığı



Cuma akşamı eşimin dışarıda programı vardı . Dolayısıyla evde oğluşum ile baş başa yemek yiyecektik . (Sabahtan beri inadı tutan Ömer parka onu götürdüğüm ve çılgınca yorduğum halde acıktığını kabul etmeyip yeme konusunda bütün ısrarlarıma karşı gelmeyi başarmıştı. ) İkindi vakti gibi kayınvalidem arayıp yemeğe davet etti . Balık kızartacaklarmış bizi de bekliyorlarmış . Oğuz'un akşam geç geleceğini , Ömer'in de uykusunun geldiğini söyledim ama içimde de kalmadı değil hani ;) Bende balık almaya çıksam diye düşündüm , çocuğu yeniden giydirmek zoruma gitti.

Umutsuzca buzdolabını karıştırırken bir de ne göreyim ; buzlukta pembiş pembiş bakan bir tane somon dilimi... Kayınvalidem buzdolabını değiştirmişti önceki ay . Yenisi gelip servis tarafından kurulana kadar buzluktakilerden birazını benim dolaba transfer etmiş .

Daha önce hiç somon yapmamıştım . Hemen buzluktan çıkarıp çözünmeye bıraktım . O arada Ömer'i uyutup internetten somon tarifi aramaya koyuldum. Birbirinden güzel tarifler var ama genelde fırında . Bir dilimcik balık için kocaman fırını çalıştırmayı gözüm yemedi . Ben de tavada yapılan zahmetsiz birşey olsun dedim. İnanın hoşumuza da gitti . Oğlumla yarı yarıya bölüştük. Tüm gün aç gezen çocukcağız lüp lüp yuttu lokmaları maşallah ... Sizi tarifimle baş başa bırakıyorum ...

Tavada Portakallı Somon Balığı
Malzemeler:
* 1 dilim somon balığı
* 1 adet küçük patates
* 1 adet küçük havuç
* 1 adet küçük soğan
* 2-3 diş sarımsak
* 1 tatlı kasığı zeytinyağı
* Yarım su bardağı taze sıkılmış portakal suyu ( isteğe bağlı )
* Tuz ve karabiber


Yapılışı :
- Zeytinyağı tavaya alınır . Üzerine dilim dogranmış sarımsaklar eklenip çok az kavrulur .
- Peşi sıra önce halka dilimlenmiş havuçlar sonra patatesler ilave edilip çok az da onlar pişirilir .
- Tavada sebzeler hafif kenarlara doğru alınıp tavanın tam ortasına tuzla ve karabiberle marine edilmiş somon yatırılır . (bu işlem benim tercihimdi.) Tavanın kapağı kapatılır .
- Yaklaşık 10 dk sonra altı kızaran balığın diğer tarafı çevirilir .
- İki tarafında güzelce kızarıp sebzelerin piştiğinden emin olduktan sonra portakal suyu ilave edilip kapağı kapatılır. Suyu kaynayınca yemeğimiz hazır . ( Bu madde de tamamen zevkinize kalmış . İnanın portakal olsa da olmasa da çok lezzetli bir yemeğiniz olacak )

NOT: Eliniz biraz pratikse hazırlaması pişirmesi 20 dk yı geçmeyecektir . ;)
Afiyet olsun ...




1 yorum:

  1. Ellerine saglik , en kisa zamanda bende deneyecegim :) Allaha emanet ..

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...