28 Ekim 2010 Perşembe

İzmir Köfte (Halime'nin Mutfağından)


İZMİR KÖFTE

Malzemeler
*500 gr kıyma
*1 baş soğan rende.
*3 dilim ekmek içi (ben ekmek içini çok az su ile hamur gibi yapıp kullanıyorum)
(yarım çay bardağı zeytinyağı; kıymanız yağsız ise köfte malzemelerinizin içine yağ ilave etmenizi öneririm)
*2 çay kaşığı köfte harcı
*0,5 çay kaşığı tuz
*1 çay kaşığı pul biber
*0.5 çay kaşığı karabiber
*(isteğe göre 1 çay kaşığı kekik ete yakışıyor)
*1 yemek kaşığı biber salçası et için
*ince rendelenmiş 1-2 diş sarımsak
*3 adet orta büyüklükte patates
*1 tutam ince kıyılmış maydonoz
*2 adet orta büyüklükte kabuğu soyulmuş ve kare doğranmış domates
*4-5 adet çarliston biber
*3-4 adet çarliston biber
*1 su bardağı su
*kızartmak için yağ
*tuz, 1 yemek kaşığı biber salçası sosu için

Yapılışı
Köfte için;
1.3 ekmek içini çukur ve geniş bir kapta çok az su ile hamur gibi yapın üzerine eti,baharatları, rendelenmiş soğan ve sarımsağı, 1 yemek kaşığı salçayı ve 1 tutam ince kıyılmış maydonozu ekleyip iyice karıştırıp kıvamlı hale getirin. 
2.Daha sonra hazırlamış olduğunuz karışımı parmak büyüklüğünde şekil verin.
3.Kızartmalık yağı tavaya koyun, ocağa alın.Hazırladığınız patatesleri soyup , karpuz dilimi gibi dilimleyin, yağda kızartın.
4.Daha sonra aynı yağ içinde köfteleri arkalı önlü kızartın.
5.Kızartılmış patatesleri ve köfteleri genişçe bir fırın tepsisine alın.
6.Biberleri yukardan aşağı 4 e bölün ve onları da kızartın. Köfte ve patateslerin aralarına yerleştirin.
7.Tavanızda 2-3 yemek kaşığı kadar yağ kalacak şekilde yağı dökün, kalan yağın içine salça ile birlikte doğradığınız domatesleri atın,çok azda tuz koyup 1-2 dakika karıştırın ve bir su bardağı suyu koyun. Su kaynayınca domatesli sosunuzu köftelerin üzerine dağıtarak dökün.
8.200 derecede ıstılmış fırında 15 20 dk pişirin.Sulu malzemeniz kıvamlı bir hale gelmiş olacak.
Not: Yanında pilav ve cacık ile gerçekten de güzel bir öğün oluyor…
Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...